Slakwekerij
Bosman Van Zaal en Hoogendoorn hebben bijgedragen aan een duurzame en voedselveilige productie door geavanceerde technologie te introduceren die past bij de plaatselijke omstandigheden en waarmee in de nieuwe kas van Jomajoco innovaties verder worden ontwikkeld. De Nederlandse technologie heeft de voorkeur omdat deze voldoet aan de vereisten van het Woolworths-programma ‘Telen voor de toekomst’.
In samenwerking met landbouwkundige entrepreneurs, richt het programma ‘Telen voor de toekomst’ zich op het produceren van groenten in harmonie met de natuur, om er zo voor te zorgen dat Afrikaanse boeren in staat zullen zijn om voldoende etenswaren te produceren voor toekomstige generaties. Er wordt nadrukkelijk gelet op de beperking van het gebruik van middelen en chemische stoffen.
Duurzame methoden
Jomajoco maakt gebruik van zeer innovatieve technologie om aan de hoge eisen van Woolworths op het gebied van kwaliteit en duurzaamheid te voldoen. Sla wordt bijvoorbeeld niet in de grond gekweekt, maar in teeltgoten. Dit betekent dat er minder water en voedingsstoffen nodig zijn voor de productie. Door de gepatenteerde Cyclone-irrigatie-unit van Bosman Van Zaal kunnen carbonaten uit het water worden verwijderd en wordt er een betere mix van water en voedingsstoffen geleverd. Door onze ervaring weten we dat dit het verbruik van voedingsstoffen met minimaal 10% verlaagt.
De iSii-procescomputer van Hoogendoorn wordt gebruikt om het algehele waterbeheer te regelen. Dit gebruiksvriendelijke systeem maakt het mogelijk om de toevoer van verschillende waterbronnen af te stemmen op de behoeften van de plant. Daarnaast zorgt de iSii ervoor dat water dat niet door de planten wordt geabsorbeerd, wordt verzameld, ontsmet en hergebruikt. Dankzij de hercirculatie en het feit dat de planten van precies genoeg water worden voorzien, is het Jomajoco gelukt om een aanzienlijk grotere opbrengst per m2 te realiseren en het watergebruik met 30% te verlagen (ten opzichte van vollegrondsteelt).