Onlangs heeft Bosman Van Zaal een overeenkomst getekend met GrowUp Farms uit het Verenigd Koninkrijk voor de ontwikkeling en bouw van een complete, koolstofarme vertical farm project in Kent. De nieuwe faciliteit is ontworpen voor het telen en verpakken van slabladeren in zakken die klaar zijn voor de detailhandel. Het omvat alle landbouw- en verpakkingsactiviteiten zoals zaaien, logistiek, ontkiemen, telen, oogsten, mengen en verpakken. Dit project maakt deel uit van een investering van £100 miljoen in duurzame voedselproductie door GrowUp Farms. Het zal eind 2022 voltooid zijn.
Vraaggerichte ontwikkeling
GrowUp Farms werd in 2013 opgericht door Kate Hofman en Tom Webster. Vanaf het begin hebben zij zich gericht op het produceren van voedsel dat beter smaakt, langer meegaat, wordt geteeld met een lage milieu-impact en minder kosten. Het ontwerp van de nieuwe faciliteit is gebaseerd op hun ervaringen en opgedane expertise. Het engineersteam van Bosman Van Zaal ging met hun input aan de slag en ontwikkelde een kant-en-klaar verticaal boerderijproject met zeer geavanceerde logistiek en robotisering, geïntegreerd met hightech data-gestuurde groeiondersteunende systemen. De productie, bouw en service van deze turnkey faciliteit is volledig in handen van Bosman Van Zaal.
Verticale landbouw is de toekomst
GrowUp Farms gebruikt planten, wetenschap en technologie om het best smakende voedsel te verbouwen, zonder concessies te doen aan kwaliteit, ethiek of milieu-impact. Ze lossen problemen in de voedselproductie op door voedsel beter te verbouwen, in perfecte omstandigheden. Ze leiden sinds 2013 de volgende generatie van hightech voedselproductie en willen vertical farming naar de mainstream brengen.
De mensen van GrowUp Farms geloven volledig in controlled environment agriculture (CEA, landbouw in gecontroleerde omgeving). Volgens hen: "Tegenwoordig is er veel water en energie nodig om verse groenten op de plank te krijgen voor het wassen, klaarmaken en transporteren. Voedsel moet beter geteeld worden, met minder energie, minder water en minder land, zonder dat dit ten koste gaat van smaak, houdbaarheid en kwaliteit." Ze beweren dat ze het beter kunnen: "Door planten in hun perfecte omgeving te kweken, laten we deze problemen tot het verleden behoren. De gewassen worden direct gevoed door hernieuwbare energie en onze nieuwe faciliteit gebruikt 95% minder water dan conventionele teeltmethoden, terwijl de op de boerderij geteelde salades tot drie miljoen vrachtwagenkilometers per jaar kunnen besparen door import te vermijden."
Meer boerderijen in het VK
De nieuwe faciliteit is de eerste in een reeks grote, koolstofarme overdekte boerderijen die GrowUp Farms gepland heeft en die de retail- en groothandelsmarkten in het Verenigd Koninkrijk zullen bedienen. GrowUp Farms is van plan zijn assortiment uit te breiden tot meer dan alleen salades en ontwikkelt gewassen en producten voor de toekomst op zijn R&D-boerderij in het Agri-Epi Centre van de Harper Adams University.